5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Dr. Meier Zita

Háziorvos szakorvos, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, adjunktus

1989-ben végeztem a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszertudományi Egyetem ÁOK karán. 1989-tól 2000-ig Szatmárnémetiben az OMSZ és Sürgősségi Betegellátásban tevékenykedtem. 1994-ben Németországban, a spreewaldi rehabilitációs központban gyakorolhattam először az ultrahang használatát a sürgősségi diagnosztikában. 1996-ban lehetőségem volt betekinteni a bécsi mentőszolgálat valamint légimentés munkájába is. Az akut életveszélyes állapotok felismerésében és sürgős ellátásában sikerült gyakorlatot szereznem ezeknek az éveknek a során. 2000-ben a békéscsabai Rézhy Pál Kórház Központi Aneszteziológia és Intenzív Terápia Osztályán helyezkedtem el, itt az akut ellátást magasabb szinten sajátíthattam el. 2002-ben háziorvostan, 2005-ben aneszteziológia és intenzív terápiából tettem szakvizsgát. 2009-2014 között a gyulai Pándy Kálmán kórház Központi Aneszteziológia és Intenzív Terápia Osztályán dolgoztam, itt szélesebb palettájú sebészeti anesztéziában szerezhettem tapasztalatot. Legkedvesebb tevékenységem a szülészeti fájdalomcsillapítás volt. 2012-ben a németországi erdingi kórházban járhattam továbbképzésen, ahol az ultrahang vezérelt regionális anesztézia alkalmazása keltette fel érdeklődésemet, ezért amikor 2014-től újból a békéscsabai kórházban folytattam munkámat ennek bevezetésére és gyakorlására is lehetőségem volt, mivel az osztály jó minőségű ultrahang géppel lett felszerelve. 2014-ben adjunktusi kinevezést kaptam.

Az anesztézia megjelenése egy csoda volt az orvostudomány fejlődésében, önálló szakmává nőtte ki magát. Az anesztézia célja, hogy a beteget a szükséges, fájdalmas műtéti beavatkozásokon fájdalom nélkül segítse át. A betegek életfunkcióinak altatás, érzéstelenítés közbeni szoros monitorizálásával az anesztézia biztonsága lényegesen nőtt.

Általános anesztéziát vagy más néven altatást műtéti és diagnosztikus beavatkozások során is végezhetünk, természetesen műtéti beavatkozásoknál mélyebb altatásra van szükség. A mai modern gyógyszerek könnyű és gyors ébredést tesznek lehetővé.

A végtagokon végzett idegblokádok bevezetése a műtét alatti valamint a műtét utáni fájdalomcsillapítást is lehetővé teszi. Az ultrahang használata lényegesen megnövelte ezeknek a blokádoknak a sikerességét, valamint a biztonságosságát. Sok kézsebészeti műtéthez végeztünk ilyen érzéstelenítést, a betegek visszajelzései pozitívak, tudatuk műtét alatt megtartott, de igény szerint kis szedációs kiegészítést is tudunk biztosítani. Kevésbé terheli meg a szervezetet, és a beteg rövid műtéteket követően hamarabb bocsáthatóak el biztonsággal.